Jó pásztor - Mester Károly és a Herbafulvo essencia története - Megyeri József írása

Mester Károly református agrármérnök testvérünk korszakalkotó felfedezéseket tett a korunkra jellemző betegségek elkerülése és gyógyítása terén. Nevének és gyógyhatású termékének ismertsége vélhetően Béres Józseféhez lesz hasonló, ezért (is) érdemes vele megismerkednünk.

Kedves Károly! Keveseknek adatik meg, hogy feltalálók legyenek és találmányukkal sokak egészségén javítsanak. Minek köszönhető ezen kiváltságos helyzete?

Megtisztelő a hasonlítás a Béres József munkájához, azonban annyiban más a helyzet, hogy abban a korban Ő a munkája miatt életveszélyben is volt a családjával együtt, aljas módszerekkel szemben kellet megvívni a harcát. Most sokkal könnyebb, itt csak elhallgatják azokat a törekvéseket, amelyek veszélyeztetik a globális ipar profit érdekét. Ismerem a Béres csepp és a saját, az állatok és emberek számára fejlesztett termékeim élettani hatását. Annyi a hasonlóság, hogy a Béres csepp az 1970-es évek táplálkozási körülményi által kiváltott problémák megelőzésére készült, mivel ezek a hatások mai itt vannak, ezért napjainkban is jól működik a Béres csepp. A Herbafulvo essencia a napjaink táplálkozási körülményeire készült, kiemelten a mikrobiom problémákra, emésztés-élettani problémákra, a citokróm P450 (CYP) enzimrendszer védelmére, a lizin-arginin antagonizmus okozta keringési, immunrendszer működési, máj, vese problémák elkerülésére.

Az nem véletlen, hogy mind a ketten agrármérnökök vagyunk.

Abban az időben Mátészalkán mezőgazdasági szakközépiskolában jártam, Jó pásztor tanáraink révén ismertük meg a Béres József munkáját.

Mindenekelőtt köszönöm az Istennek, aki irányította szüleim és az én életemet is. A szüleim nevelése, két református „kis” pap áldásos munkája, ahogy Fehérgyarmaton a segédlelkészt hívták, és két konzervatív biológia tanár „faragott” belőlem Jó pásztort. Említsük meg a nevüket Papp Gábor a későbbi helvéciai, Kónya József a későbbi zsarolyáni lelkipásztor. A két biológia tanár Engel Katalin és Pulh József. Ők még a Klebersberg Kuno féle oktatási rendszerben szerezték a diplomájukat.

A nagyapám és az édesapám ketten együtt 80 évig szolgálták a fehérgyarmati református egyházat presbiterként. Édesapám csizmadia iparos volt. Szüleim mintája alapján én is hívő ember lettem és igyekeztem Istennek tetsző életvitelt folytatni.

A Rákosi rendszer a kisiparellenes intézkedései és a szolgáltató kisipari szövetkezet elől menekülve lett édesapám földművelő. Ügyesen és jól gazdálkodott, ez irritálta a helyi kommunista hatalmasságokat mindent elkövettek, hogy tönkre tegyék. Természetesen Ő is kulák lett, végül Ő sem kerülhette el a termelőszövetkezetet, amit 4 évig bírt. Hála 3 jó szellemű agrármérnök fiúnak, akik nálunk laktak albérletben, menedéket talált a helyi állami gazdaságban.

Már a születésem körülményei sem voltak átlagosak. Két ember halálával jutottunk élethez a bátyámmal. Az édesapám 30 évig élt az első feleségével, aki 1949-ben meghalt, az édesanyám a vőlegényét várta haza a frontról, később a fogságból. Két jóbarát munkálkodása és az 50-es évek nehézségei sodorták egymás mellé szüleinket. Az apám egy rendkívül szorgalmas, okos és művelt parasztlányt kapott társnak a Jóistentől. Amit a szocialista oktatásban nem tanítottak meg magyarság történetéből, és a hitről, azt mi gyerekek tőle kaptuk meg. Nagyon sokat olvasott nekünk, nem volt televíziónk, a napi fizikai munka után esténként felolvasott. Még nem tudtam olvasni, de már ismertem az Egri csillagokat, mert édesanyám felolvasta.

Az évszámok alapján talán sejthető, hogy az apám nem volt fiatal mikor születtem, 64 éves volt. Az Öreg ember bölcsességével nevelt, kiváló és őszinte „történelem tanár” volt. Mi otthon mást hallottunk a református Tisza Istvánról, Horthy Miklósról, Tildy Zoltánról, mint az iskolában a diplomás történelem tanártól.

Az édesapánk, mint református ember a munkát szolgálatnak tekintette. Szolgálta a családját, önfeláldozóan dolgozott értünk, 1975-ben 81 évesen halt meg, amikor 17 éves voltam. Őszülő fejjel sokszor gondolok rá, honnan volt az ereje. 1973. december 31-e az utolsó bejegyzés a munkakönyvében „munkaviszonya megszűnt”. Bárhol dolgoztam mindig az íróasztalomban tartottam, ma is megvan. A hite adott neki erőt, hogy fel tudott nevelni, és elég lelki és szellemi útravalóval tudott ellátni, hogy az élet nehéz időszakában az Ő tartásával vegyem az akadályokat.

Otthon komoly háztáji gazdaságunk volt, édesanyám háztartásbeliként otthon volt ebben a kis gazdaságban dolgozott a háziállatokkal, én ebben nőttem bele, amit nagyon szerettem. 11 évesen már naponta 3 tehenet fejtem.

Sajnos az édesanyám jó szándéka miatt a helyi általános iskola elit káder gyerekek osztályába kerültem, leginkább csak azért, hogy javítsam, mint parasztszármazású gyerek a statisztikát. Volt részem kiközösítésből és bántásból néhány tanár és gyerek részéről, amit nagyon nehezen viseltem. A leginkább bántó egy tanárom volt, aki bár nem volt osztályfőnökön, de közölte velem, hogy ha tehetné akkor engem nem javasolna tovább tanulni. Talán azért szerettem nagyon az állatokat, mert a róluk való gondoskodás közben sok szeretetet kaptam tőlük. A tanárnőre jól rácáfoltam, mert Mátészalkán a Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolában abban a korosztályban én voltam a legjobb tanuló. Akkor úgy éreztem, hogy ezzel valamit keveset meg tudok megköszönni a szüleimnek az áldozatos munkájukért. A hála ide is mondat velem egy nevet Dr. Bajkán Barna agrármérnök tanárét, akinek nagyon sokat köszönhetek én is és jónéhány iskolatársam is. Ma is tartom vele a kapcsolatot. Ő egy nagyon Jó pásztor volt, szigorú, következetes, de lelke mélyén minden diákját őszintén szeretette.

Mondtam, hogy tanultam, de ez így nem igaz, olvastam. Mindig a biológiai és természet tudományos törvények érdekeltek, akkor még nem tudtam, hogy ezek az Isten törvényei, a teremtés törvényei. Minden komoly természettudós mélyen hívő ember, mert az élet csak a teremtésből lehet, Istentől jöhet. Agrármérnöknek tanultam és kutatóként kezdtem dolgozni, de 5 évnyi tudományos munka után, látva a Kádár rendszer szűkülő kutatási lehetőségeit, elmentem termelésbe dolgozni. Nagyon sok helyen a kutatás csak önmaguk adminisztrálásáról szólt, szerezzünk tudományos fokozatot, nem fontos, hogy annak mennyi a társadalmi hasznossága.

Ezért mentem el termelésbe dolgozni, ahol egy jó termelőszövetkezetben másfél év múlva a szorgalmas munkámat honorálva főágazat vezető lettem. 1000 tenyészkocás sertéstelep vezetője lettem, ahol évente 20.000 malac született és neveltünk fel.

A privatizáció során én attól távol maradtam, bár a tűzhöz én is közel ültem, mint vezető. A neveltetésem miatt nem igazán akartam részt venni abban a játékban, hogy amit ránk bíztak tegyük tönkre, hogy aztán olcsón meg lehessen venni. Ez nem a Jó pásztor szemlélete. Túl jól csináltam, ezért sok befektető jelentkezett az általam vezetett sertéstelepre.

Ezek az idők már történelmi távlatban vannak, azóta már látjuk, hogy nem minden sikeres privatizáción van Isten áldása.

Ez a sertéstelep lett az én kutató intézetem, mert sikerült azzá tenni. Nagyon jó szakmai barátságok alakultak ki, jó külső szakemberekkel, lelkiismeretes kollégákkal sikeres lett a telep. Alkalmazottként, de Jó pásztor szemlélettel 24 éven át végeztem ezt a munkát. Naponta felügyeltem az állatok takarmányozását és egészségi állapotát, ezen kívül a telephez tartozó vágóhídon ellenőriztem a levágott állatoknál a bélcsatorna immunállapotát, a májak egészségét, a vesék állapotát. Ezen a sertéstelepen 6-8 komoly gazdasági kárt okozó sikeres betegség mentesítő programot valósítottunk meg.

Ebből több tudományos publikáció született, ami már megalapozta a későbbi szakértői munkámat. Bár konfliktust is generált, mert több nagy vállalat, mint hiteles emberrel szeretett volna velem kimondatni nekik is tetsző mondatokat. Erre soha nem voltam hajlandó. Az nem fért bele a Jó pásztor hozzáállásba. Nagyon sok állat-egyészségügyi és anyagcsere vizsgálatot végeztünk, kerestem az összefüggést a takarmányozás és az állatok egészségi állapota között. Az Unióba való belépésünkig nem volt különösebb gondom a telep vezetésével. A rendszerváltozás után nagyon sok külföldi beszállító és befektető jelent meg hazánkban, Ők tanították meg nekünk, hogy a sertést nem a húsáért és a bőréért, hanem a profitért tartjuk.

A sikeres betegség mentesítési programok után az vártam, hogy kevesebb problémánk lesz, mert a betegségektől mentes állat termel hatékonyan. Ez azonban nem így lett. Az Uniós csatlakozás után megváltozott a takarmányozás. Új takarmány alapanyagok, takarmány adalékok (például szabad aminosavak, lizin, methiononin, treonin, triptofán) került a takarmányba a természetes fehérjék helyett, számtalan energetikai és fermentációs melléktermék jelent meg, a felhasznált szója GMO lett, valamint annak glifozát gyomírtószer maradvány értéke egyre magasabb lett. A takarmányozás változással az állatok immunrendszere egyre kevésbé működött, az opportonista másnéven fakultatíve patogén kórokozók legyőzik a gyengülő immunrendszert. Ugyan akkor komoly takarmányozás élettani problémák jelentkeztek. Azért voltam relatíve könnyű helyzetben, mert nemcsak a beszállítók által kommunikált szakmai információkból kiindulva akartam megoldani a problémát, hanem a teremtés, a biokémiai és élettani törvényeket is figyelembe véve, mindig sikerült megtalálni a komoly biokémiai élettani és kórélettani ismereteket igénylő betegségek okát.

Milyen betegségek voltak ezek?

Hasmenés volt az első furcsa jelenség, mely szinte megállíthatatlan volt. A mikrobiom problémát a malacoknál BOS-nak hívják, az embereknél SIBO-nak. Az ember Crohn-féle beteg, a sertéseknek elhalásos bélgyulladása (Hemorrhagic Bowel Syndrome) van.

A vérerek tágulásának a (vazodilatáció) hiánya okozza a malacok kb. 10 %-nál a fülvég elhalást (a nekrózist), Aminek következményeként leszáradt a malacok fülvége. A vágóhídon vizsgálva a sertéseket, 4-ből egy sertésnek egész életében magas volt a vérnyomása, ezért van munka hipertfófiás szíve. Ilyenkor a balkamra izomzata megvastagodik, ezért akár 20 %-ra is visszaesik a szív verőtérfogata, így a szív teljesítményét mutató perc térfogat is akár ötödére visszaesik.

Nem csak a fiatal hölgyeket érinti a policisztás petefészek, hanem a kocasüldő tenyészállatokat is. A kocasüldők takarmányozásával ki lehet zárni ezt a problémát az állatoknál.

A lizin-arginin antagonizmus miatt habzik a kocák szája, ami az arginin hiány következményeként létrejövő belső (endogén) ammónia mérgezés, amely a vemhes kocákat érinti, ugyan ezen ok következménye a méhen belül korlátozott növekedésű malacok születésének, az úgynevezett IUGR (Intrauterine growth retardation) csecsemők is születnek. Ezért talált meg a Magyar Magzatvédő Orvostudományi Társaság, ahol az állatoknál szerzett tapasztalatomat tudják hasznosítani. Az egy nagyon szép ajándék volt, amikor ennek a keresztyén gondolkodású társaságnak be tudtam számolni a munkámról.

A tenyészkocáknál is előforduló emlődaganat és az állatok takarmányozása között szigorú összefüggés van. A vágóhidakon levágott növendék állatoknak és a tenyészkocáknak 2004 után drasztikusan romlott a vese állapota, ezt nagyon sok esetben alá is támasztottuk a vér- kreatinin és karbamid eredménnyel. Egy gyógyszergyári kutatási igazgató állatorvos barátom mondta, hogy a legtöbb ipari takarmányon nevelt állományból származó kórszövettani eredmények alapján nincs ép májsejtje a választott malacoknak.

A csontritkulás sok állományban probléma a növendék állatokban, pedig a takarmányban a D-vitamin és a csontképző elemek mennyisége optimális. Keressük az okát a humán csontritkulásnak, vannak tapasztalatok ebben a sok embert érintő problémában is, ami az állatoknál koktél hatás eredményeként jön létre, nem a kevés D-vitamin vagy a kalcium hiány a kiváltó ok.

Amikor a sertéstelepen az egyik tulajdonos miatt, már nem tudtam Jó pásztor lenni, kénytelen voltam abbahagyni a munkát ott 2011 májusában.

53 éves koromig alkalmazottként dolgoztam, a református ember szemléletével, aki szolgálatnak tekintette a munkáját. Ide kívánkozik egy József Attila vers töredék: „-dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Bár sokan csak ezt a vers töredéket ismerik. A vers eleje így kezdődik: „Ne légy szeles. Bár a munkádon más keres”

Pontosan és szépen dolgoztam másnak is, Jó pásztorként.

Akkor én ezt úgy éltem meg, hogy bár Jó pásztorként és hitem szerint éltem, de valamiért megbüntetett a Jóisten. Újra kellett építenem az életem 53 évesen, az új munkahely összes problémájával szembesülve. Most már tudom, hogy ez sorszerű és a teremtő akarata volt, már évek óta úgy élem meg, hogy ez egy nagy jutalom volt.

Szakértőként dolgozva Európában közel 300 sertéstelepen jártam, láthattam azt, hogy minden sertéstelepen ugyan olyan problémák vannak, takarmányozás élettani problémák és az akadályoztatott működésű immunrendszer miatt a fakultative patogén kórokozók jelentik a legnagyobb gondot.

Az ott szerzett tapasztalatok alapján kezdtem el GMO mentes alapanyagokból, adalék mentes, természetes összetevőjű tápot gyártani különböző korcsoportú sertéseknek, különféle baromfi fajoknak, csincsillának, nagy értékű sport lovaknak.

Arra már a sertéstelepi munkám során rájöttem, hogy az antibiotikumok már sok esetben nem segítenek, hanem kifejezetten kárt okoznak. Itt nem azt akarom kétségbe vonni, amit az emberiség, az állattenyésztés vagy a pet állatok az antibiotikumok felfedezésének köszönhetnek! De ez már egy más kávéház ahogyan mondani szokták, itt az alapreguláció, a teremtés romlott el. A takarmányozás élettani problémát antibiotikummal nem lehet megelőzni vagy gyógyítani, vissza kell állítani az alapregulációt.

Minden állatban és emberben a „G” szoftver működteti a regulációt. Ez a Genezis, teremtés szoftvere. Mindenkiben munkálkodik a Jóisten, hogy abból az alapanyagból (állatnál takarmány, embernél a táplálék) a lehető legjobbat hozza ki. Gondoljunk bele 12 milliárd sejtünk van, naponta 25 millió sejtünk hal meg és ugyanannyi új sejtünk születik. Egy másodperc alatt egy sejtben 6 milliárd biokémiai reakció megy végbe, amit a „G” szoftver vezérel. Csak példának írom, hogy ha például a GMO-s növényekben egyre nagyobb mértékben jelen lévő glyphosate a glicin aminosav helyére beül (hasonlítanak egymásra), mivel a glyphosate xenobiotikum, mert ilyen molekulát a Jóisten nem teremtett, ez hozza létre a szív és érrendszeri kötőszöveti problémákat.

A sertéstelepen legalább 10 évet foglalkoztam azokkal a gyógynövényekkel, amelyekkel ki lehet váltani az az ipari takarmányok generálta antibiotikumos kezeléseket, kerestem azokat a természetes anyagokat, amelyek tompítják a pofit érdek szerint gyártott ipari takarmányok hatását. Ezekből a tapasztalatokból fejlesztettem a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termék családot, amely a NÉBIH Állatgyógyászati Igazgatóságától 2016-ban engedélyt kapott.

Hogy vészelte át ezt a szörnyű helyzetet? Mit tudott tenni?

Nagyon nehéz időszak volt ez, mely alatt sikerült megtalálni azokat a biokémiai és élettani összefüggéseket, amelyek a máj és a vese problémát okozzák, sikerült rájönni melyik adalék rombolja a vérkeringést, gátolja az immunrendszer működését, melyik takarmány alapanyaggal bevitt növényvédőszer maradvány hormon moduláns. Volt lehetőségem több éveken keresztül, sok állományban és nem csak Magyarországon hanem külföldön is, több tízezer állaton kipróbálni a „Jó pásztor” elvek alapján összeállított takarmányokat és az állatgyógyászati gyógyhatású termékeimet.

Az uniós szabályozás sok olyan elemet tartalmaz, ami az állattenyésztés multinacionális beszállítóit segíti, ilyen például az állatjóléti támogatás, amit ugyan az állattartó kap meg, de az mind a gyógyszer gyártóknál köt ki. A szakmai média sem segíti a termelőket, minden esetben elhallgatja a problémák tényleges okát.

Vegyük például a fácánokat. Ha a fácánok optimális hőmérsékleten zárt istállóban, ipari takarmányt esznek akkor madár influenzában elpusztulnak, de azok a fácánok, amelyek a kerítés alatt kis korukban kiszöktek, a havas eső esik rájuk, de a Jóisten „takarmányozza” azok nem lesznek influenzásak. Vannak ilyen tapasztalatok nagylétszámú baromfiállományokban is a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termék kapcsán is.

Ha kocák takarmányozását a „Jó pásztor” elvek szerint tudjuk csinálni, vagy Wendelin essencia kezelését már a vemhesség alatt sikerül végezni, akkor nem születnek, vagy lényegesen kisebb számban születnek méhen belül korlátozott növekedésű, vagy PFTS szindrómás malacok, amit a sertéstelepi gondozók csak autista kismalacoknak hívnak. Különösen szembetűnő, az immunrendszer működésének a javulása, de természetesen a korábban felsorolt problémák mindegyikében jelentős javulás érhető el. Takarmányozással meg lehet előzni egy sertéstelepen a kocák emlődaganatának előfordulását.

Úgy tűnik, hogy a fiatalon kezdett kutatói munkáját visszakapta Istentől, ha nem is a klasszikus formában.

Így van, de ez is csak pár évig tartott, mert a telepvezetői munkám mellett végeztem a kutatásaimat. Egy idő után az a közeg nem nézte jó szemmel a jó pásztorkodásomat, az egyik tulajdonos úgy gondolta, hogy a „béres szintű” ipari takarmányon is ugyanaz az eredmény lesz. Ezért én inkább 53 évesen felmondtam.

Ez sorsszerű, hiszen az apám is körül belül annyi éves volt, amikor nemet mondott az akkori hatalmasságoknak, mert az elveivel nem volt összeegyeztethető. Debrecenben jó kapcsolatot ápoltam Vinczeffy professzor úrral, megfogadtam a jótanácsát, dolgozzál keményen, de ha találsz gyémántokat, tartsd meg magadnak és ha teheted akkor használd fel. A sertéstelepi tapasztalataim, a tudásom és a kísérleteim voltak az én gyémántjaim, melynek eredményeiből aztán saját vállalkozást hoztam létre. Takarmányozási céget alapítottam, gyártottam takarmányt, kerestem és találtam „áldomásos” jó takarmány alapanyagokat, azt forgalmaztam, tanácsadói munkákat végeztem több magyarországi és külföldi vállalatnak.

A magyar szokások az emberi kapcsolatokat írják le. Mikor a vásárban elkelt a portéka állat vagy takarmány, az eladó és a vevő mindig mentek a kocsmába áldomást inni, azért, hogy az eladott árun áldás legyen. Csak ilyen áldásos termékkel foglalkoztam, amit Jó pásztorként az állatok számára egészségesnek és hasznosnak ítéltem meg.

Mennyiben észlelte ezekben Isten közreműködését?

Minden sertéstelepen ugyanazt a változást élték át az állatorvosok és az állattenyésztő szakemberek, mégis csak nekem adatott meg, hogy az okokra rájöjjek és egy hatékony megoldást hozzak létre a problémák kezelésére. Ennek több oka is van:

A Jó pásztor szemlélet, csak áldásos alapanyagokat használjunk, semmit ne csak tegyünk a profitért. Ismerem a teremtés törvényeit.

Sajnos a tudományba bevásárolta magát a gyógyszeripar, a fermentációsipar, az élelmiszer- és a takarmányipar. Sok esetben csak a profitért dolgoznak, a legnagyobb gond, hogy jónéhány esetben a teremtés ellen!

Kaptam segítséget, a teremtőtől, mert több esetben hónapokig nem tudtam a választ az állattartó telepeken látott problémákra, a kitartó munka, vagy egy „véletlen szerű” esemény segítségemre lett.

Én azt mindig tudtam, hogy az Isten a legjobb közgazdász, az áldásos alapanyagból gyártott takarmány drágább, de kevesebb lesz a halvaszületés, egészségesebb utódok születnek, szabályosan működik az immunrendszerük, jobban fejlődnek és kevesebb lesz a gyógyszerköltség, végül eredményesebb lesz a gazdálkodás. Fenntartható lesz a rendszer, mert egészséges malacok születnek, akikből egészséges anyukák lesznek!

Ez Isten ajándéka, hisz nem vagyok sem orvos, sem állatorvos. Természetesen ismerem a biológia a teremtés törvényeit, de rengeteget kellett ehhez olvasnom-tanulnom, ami nem volt nehéz hiszen egész eddigi életem erről szólt. Voltak szakember barátaim is, akik tudásukkal, tanácsaikkal segítettek nekem. Nagyon sok állatorvos és orvos barátom van, valamit mindig tudok hozzátenni a munkájukhoz. Én a táplálék láncot a talajtól végig tudom követni az asztalig. A 60-70 éves vegyszeres mezőgazdaság, a 26 éves GMO mezőgazdaság óriási károkat okoz. Ez a sátán műve.

Nagyon fontos a teremtés törvényeinek ismerete, mert a profit által manipulált a tudomány, és a felszínes tudás ismeretével sok jóhiszemű keresztyén is kiszolgálja ezt a rendszert. Az még nem lenne probléma, hogy sok esetben csak a profit ért dolgoznak, a legnagyobb gond, hogy jónéhány esetben a teremtés ellen! A takarmánnyal keresett pénzt befektettem egy állatgyógyászati gyógyhatású termék fejlesztésébe, építettem egy állatgyógyászati gyógyhatású terméket gyártó üzemet.

Az volt a nagy vágyam, hogy akik az ipari takarmányt etetik, azoknak is legyen segítsége, ami visszaállítja az elromlott alapregulációt, ami segíti, hogy a teremtés törvényei a „G” szoftver jól működjön az állatokban. Amikor az állatgyógyászati termékem elnevezéséről gondolkodtam, Szent Vendel (németül Wendelin) neve mellett döntöttem, aki az állatok védőszentje. A jászsági és dunántúli katolikus falvakban sok helyen a faluvégén van a Szent Vendel szobor, mindig a szobor előtt hajtották el az állatokat. A pénzemmel jól kellett gazdálkodni, főleg a beruházás végén, ezért a gépi technológia kivitelezését ügyesen kellett megoldani. Ezért a keverő üstöt nem gyártattam több millióért, hanem egy esztétikailag kifogástalan állapotú 800 literes használt tejhűtőt vettem 800 euroért, amelyiknek a kompresszora sérült volt, amit mi úgy sem használtunk, mert a hűtőt a technológia miatt fűtővé alakítottuk át. Januárban hóesésben mentem érte Bajorországba. Több sikertelen próbálkozás után egy ismeretlen városban és késő éjjel álmosan-fáradtan „beestem” egy szállodába, ahol végre éjjel félegykor találtam menedékre. Másnap reggel vettem észre, hogy a szállodát Szent Wendelről nevezték el.

Ez közben megerősített abban a hitben, hogy jó úton járok, pedig több „közgazdász” óva intett, hogy ez nem lesz gyorsan vagy leginkább soha meg nem térülő befektetés lesz. Már kész volt az épület, szereltük a gépészeti technológiát, de még több gyártási technológiai, eltarthatósági, csomagolási kérdés nem volt tisztázott. Lényegében csak a hitem vitt előre, hogy ez sikerülni fog. Bíztam benne, hogy az a tapasztalat és tudás, az élet tisztelete meghozza a gyümölcsét. Hozzáteszem, a nagy állatgyógyszer forgalmazók ma sem rendelnek, mert ha betegség megelőzésére kapják az állatok, akkor kevesebb gyógyszer fogy. Ez ennyire egyszerű. Nagy telepek, ahol Jópásztor az állatorvos és az állattenyésztő kolléga, mert van ilyen, hála az Istennek egyre nagyobb számban, Ők a vevők. Egyre több a kis vevő is, aki megtalálja a wendelin-essencia.hu honlapomat.

Seattle keresztény hitre tért, az észak-amerikai Duvamis indián főnök 64 pontban figyelmeztette az amerikai fehér embert az 1850-es években, hogyan kellene együtt élnie a természettel, hogyan kellene tisztelni a teremtést.

„Nem a Föld tartozik az emberhez, hanem az ember a Földhöz. Minden mindennel összefügg. Ami a Föld sorsa, az a fiainak is a sorsa”

A másik figyelmeztetése „Mert bármi történjék az állatokkal, az hamarosan az emberrel is megtörténik.”

Bár az állatgondozók, állatorvosok, állattartó orvosok nem ismerték a Seattle mondását, de mivel a kismalacnak, a kocaanyukának is megoldódott a problémája, ezért Ők voltak az első emberek, akik az állatgyógyászati gyógyhatású készítményt el kezdték fogyasztani a saját felelősségükre, és jöttek a pozitív visszajelzések folyamatosan.

Logikus az összefüggés, ugyanazokat a növényeket esszük, mint az állatok, ugyanazon a talajon termesztjük, ugyanolyan technológiával.

Ezért voltam kénytelen engedélyeztetni az állatgyógyászati gyógyhatású készítményt humánétrend-kiegészítőként. Ez a Herbafulvo essencia. Természetesen van különbség, jobb, értékesebb Herbafulvo más a felhasználási körülmény, nem istálló körülmények között használjuk.

Sertések. Itt van egy ellentmondás, az állatgyógyászati Wendelin essencia az gyógyhatású termék, ami átment a szigorú gyógyhatású protokollon, a Herbafulvo essencia „csak” étrend-kiegészítő. Az Európai Unió élelmiszer biztonsági hivatala az EFSA eltöröltette ezt a gyógyító, természetes anyagokból álló humán kategóriát, így a gyógyhatásáról csak az állatoknál lehet beszélni.

A Herbafulvo 3 és fél év alatt hihetetlen pályát futott be. Folyamatosan bővül az eladás, egyre több tapasztalat van. A tudásommal megleptem a természetgyógyászokat, az orvosokat. Az alternatív gyógyászattal foglalkozó szakemberek felfedeztek, és nemcsak a termékemet, hanem a hozzá kapcsolódó ismeretanyagaimat is kezdték „fogyasztani”. Közreműködésükkel lehetőségem nyílt több TV csatornán is előadásokat tartani, illetve riportműsorokat készítettek velem, melyek többsége a Youtube-on megnézhető. Most már a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karán, a Dékán úr meghívására többször tartottam előadást, de a Testnevelési Egyetemen is adtam elő sport dietetikusoknak.

Hiszem, hogy termékeim és ismeretanyagom embereknek és az állatoknak hoz jobbulást és gyógyulást. Segít megelőzni sok takarmányozás és táplálkozás élettani problémát. Jézus küldetésének is része volt ez, csak neki más eszközei voltak ennek megvalósításához.

Hogy kerül egy kaptafára a sertés és az emberi egészség?

Egy emberöltő 25 év egy sertésöltő 14 hónap, az elmúlt 40 évben 35 generációt láttam felnőni, a Doktor Úrnak kb. 800 évig kell élni, hogy annyit lásson, mint én. Mindig hozzáteszem, hogy ebből 15 generáció, még egy természetszerűbb takarmányozáson volt, 20 generáció a globális takarmányipar profit hajhász „béres” szintű takarmányán! Mivel egy állattartó telepen egyszere akár 2000 kismalacnál, vagy 50.000 csirkénél változtatjuk meg a takarmányozást, vagy adjuk a Wendelin állatgyógyászati készítményt, az itt látott változások nagyon biztos eredményt adtak!

A mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a sertéseknél könnyebb a probléma keresése, mert ha egy fiatal kocasüldő lánycsapat petefészke policisztás lesz, és megváltoztatjuk egyszerre minden kocasüldőnek a takarmányát (kivesszük a recepturából a GMO szóját) elmúlik a probléma és vemhesülnek, létrejön a „babavárás”.

A Nature című tudományos magazin cikkében írták, hogy sok a közös genetikai tulajdonságunk a sertéssel, az állat számos betegség terápiájához nyújthat segítséget. „Ez azt a lehetőséget rejti magában, hogy a sertés számos kutatásban és gyógyszerkísérletben használható modellként a humánterápia előtt" – mondta Alan Archibald, az Edinborough-i Egyetem kutatója. A házisertés már eddig is sokat segített az orvosi kutatásban, mivel anatómiailag is nagyon hasonlít az emberre. Sertés szívbillentyűt ültettek az emberi szívbe korábban, a mesterséges billentyűk kifejlesztése előtt. 30 éven keresztül sertés inzulint és sertés pajzsmirigy hormont használtak a humán gyógyászatban.

Nagyon kíváncsivá tett a káros élelmiszer-összetevőket illetően. Melyek ezek?

Nem szerencsés bűnösöket megnevezni az áltatuk elkövetett bűntettek alapos ismertetése nélkül, de erre most nincs lehetőség. Ízelítőül, azért mondok pár részinformációt a két „főbűnösről”, de kérem az olvasókat, hogy a Youtube-on feltétlenül hallgassák meg részletes ismertetésemet ezekről.

A vérkeringésünk gyilkosa, és a magas vérnyomás egyik legfőbb okozója az ételízesítőként is használt lizin. Függőséget alakit ki. A takarmány és élelmiszeripar egyaránt használja szabad aminosavként.

A lizin esszenciális aminosav, az ember, az emlősállatok és a madarak sem tudják előállítani. Szükségünk van rá, hiánya komoly problémákat gerjeszt. Természetes fehérjében kellene felvenni a táplálékkal a lizint. A hozzáadott „szabad” lizin aminosav azonban problémákat okoz embernél, állatnál egyaránt. A szervezetben lokális arginin hiányt idéz elő. Az argininből képződik a nitrogén monoxid (NO), a négy féle nitrogén monoxid szintetáz enzim hatására. A NO fiziológiai szerepének felfedezéséért 1998-ban Robert F Furchgott, Louis J Ignarro és Ferid Murad orvosi Nobel-díjat kapott. A NO egyik feladata az vérerek, a kapilláris erek tágítása a szövetek optimális oxigén és táplálék ellátás érdekében. Ennek hiányában az erek átmérője nem éri el az optimális keresztmetszetet, mely magas vérnyomást, vérellátási és szívproblémákat okoz.

Herpesz vírus tünetekkel küzdő betegeknél az orvosok is használnak szabad aminosavként lizint. A lizin és az ariginin nagyon hasonlít egymásra, ugyanaz a hordozó (carrier) molekulája, annak segítségével mozog a szervezetben. Ezért a hordozó (carrier) molekuláért versenyző lizin, ha nagy mennyiségben kerül a bélbe, nagyon gyorsan fel szeretne szívódni. Mivel a teremtés szerint nem lehet nagy mennyiségben szabad aminosav a bélben, ezért nincs is számolatlanul carrier molekula a szervezetben. A mindenáron felszívódni akaró lizin elvonja a szervezettől a carrier molekulákat, így jön létre a lokális arginin hián. Van arginin, hívja a herpesz vírus, csak nincsen szállító molekula, mert a carrier molekulák a vékonybélben segítik az óriási mennyiségű lizin felszívódását. A herpesz vírusban nagyon nagy mennyiségben van az arginin, mivel nincs elegendő carrier molekula, ezért van lokális arginin hiány, így nem tud szaporodni a herpesz vírus.

A sok lizin aminek felszívódása nem megoldott, a káros bélbaktériumok által a vastag bélben biogén aminná alakul. Jó néhány aminosavnak van biogén aminja. A lizin biogén aminja a cadaverin, magyarul hullaméreg. Csodálkozunk, hogy nincs ép májsejtje a kismalacnak!

A lizin – arginin antagonizmus lokális arginin hiányt idéz elő a szervezetben. Az arginin a donorja a hírvivő NO-nak, a négy féle NO szintetáz (NOS) enzim állítja elő a különböző szövetekben a NO-t az argininből. Az erek falában az értágító NO-t az eNOS állitja elő, a sejtes és humorális (vérhez és nyirokhoz kötött) immunrendszerben az iNOS termeli a „killer” NO-ot, ami elindítja a vírusban, a baktériumban, de az immunrendszer által felismert daganatos sejtben is az apopotózist, a programozott sejthalált. Az idegrenszerben a hírvivő NO-t az nNOS termeli. A legutoljára felfedezett mitokondriális NO szintetáz enzim (mtNOS) segíti a sejtekben a hatékony aerob energiatermelést.

A teremtés szerint a fehérje emésztés során a vékonybélben a fehérje bontó endopeptidázok eredményeként nincs szabad aminosav a béltartalomban (chymus), mivel ez az enzim csak a kétbázisos aminosav mellett tud hasítani, ezért csak peptidek vannak többségében a bélben, egyszerű diffuzióval szívódnak fel.

Itt álljunk meg egy gondolatra. A teremtés szerint nem lehet nagy mennyiségben szabad aminosav, a lizin használatával nem a biológiai, a teremtés törvényei szerint járunk el, a lizin-arginin antagonizmus miatt a vérkeringésben, az immunrendszer működésében, az idegrendszer müködésében és a hatékony energia-termelésben is komoly problémát okoz.

A lizin használatát először az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala az U.S. Food and Drug Administration engedélyezte 1996-ban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, a European Food Safety Authority (EFSA) 2006-ban ugyancsak engedélyezte étrend-kiegészítőként és élelmiszerekben adalékként. A lizin tartalmat nem kell feltüntetni, mert a jelölését a törvény nem írja elő. Az EFSA –NDA tudományos testület az egészségre vonatkozó állítás szerint az L-lizin használata probléma mentes. Fiziológiailag egy 70 kg-os felnőttnél elfogadható L-lizin napi bevitel 500 mg. A lizin abból a szempontból is érdekes, hogy a világtörténelem legnagyobb kartell szövetkezése a lizin miatt jött létre, az FBI nyomozta le 1992-ben, 500 millió dollár büntetést fizettek az ár kartellben összeállt vállalatok. 2009-ben készült a lizin kartell történetét feldolgozó izgalmas film: The Informant!, a magyar változat címe: Az Informátor!

Aki megnézi a filmet, láthatja, hogy a konkurens lizin termelő vállaltok először milyen aljas módszerekkel okoztak szándékosan kárt egymásnak lefizetett ipari kémekkel, majd később a komoly börtönbüntetési fenyegetettséget is vállalva hogyan álltak ár kartellba. Bármire képesek voltak a lizin eladás vagy a profit növelése érdekében. A teremtés- és a biológiai törvények ellen elkövetett „tudományos” hazugságokért egyelőre nem jár pénz- vagy börtönbüntetés, csak a profit pályán szereplő „béres” mentalitású szakembereket kell megfelelően premizálni, de ennek már kialakult technikája van.

A génmódositás hogyan egyeztethető össze a teremtéssel?

Sajnos sehogyan. Az emberiség történetében növénynemesítők csodálatos növényfajtákat hoztak létre. Aprólékos, következetes és kitartó munkával dolgozó nemesítő gazdatisztek, jószágigazgatók, agrármérnökök, de a paraszt ember is nemzedékről nemzedékre szelektálta a szántóföldi és kertészeti növényeket. Minden esetben többet szebbet és jobbat akarva. Így jött létre például, a József főherceg az akkori Csanád vármegyében lévő bánkúti uradalmában jószágfelügyelőként dolgozó Baross László munkája eredményeként, a világ legmagasabb sikértartalmú búza fajtája a Bánkúti 1201-es őszi búza. Több száz csodálatos gyümölcs fajta, mint például a Szomolyai fekete cseresznye.

A szebbet és jobbat elvvel nem összeegyeztethető a GMO növények „nemesítése”. Többféle GMO elv van a világban egyik sem a teremtés elve szerint van. Mindegyik elve sátáni elv. Itt a szűkös lehetőségek szerint csak az úgynevezett Roundup rezisztens GMO növények problémáját tárom fel.

A világon az amerikai kontinensen, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában a GMO-os növények vetésterülete több mint 450 millió hektár. A világ mezőgazdaságilag művelhető területének 58 %-án termelnek génmódosított növényeket. Minden féle GMO növény van már. Szója, kukorica, búza, árpa, cukornád cukorrépa, gyapot, banán, papaya. Csak az amerikai kontinensen több mint 200 millió hektáron termesztenek Roundup rezisztens szóját.

Miről szól a Roundup rezisztens szója, vagy ahogyan másképpen hívják glifozátos szója?

A glifozát egy totális gyomírtószer, ami minden olyan növényt elpusztít, akinek a biokémiai működési rendszerében van úgynevezett sikiminsav útvonal. A sikiminsav útvonal végterméke az aromás esszenciális aminosavak, a fenilalanin, a triptofán és a tirozin. Ennek a három aminosavnak a teremtés működés szempontjából kitüntetett szerepe van, biológiailag nagyon fontos alapmolekulák képződését akadályozzák. A teljesség igénye nélkül felsorolom az ismertebbeket: dopa, dopamin, pajzsmirigy hormonok T3, T4, szerotonin, niacin, NAD, NADP, szterán vázas hormonok. A glifozát nem csak a magasabb rendű virágos növényekben gátolja a sikiminsav útvonalat, hanem a mikroszkópikus gombákban és a baktériumokban is. Például a talajlakó és az emberi és állati bélcsatornában élő hasznos mikrobákat is elpusztítja.

Tehát ha a GMO módosított szóját egy tenyészidőszak alatt 3-szor lepermetezik, akkor a szója állományban a GMO szója kivételével más növény nem nő meg. Tehát gyakorlatilag egy totális gyomirtás végzünk el.

Mi a problémám a génmódosított szójával?

Nekem nem az a problémám, hogy ugyanaz a vállalat adja el a GMO növény fajtát és gyomirtó szert is, tehát kettős profitot realizál, ez legyen az ő boldogságuk. Engem az zavar, hogy 1996-ban kapott engedélyt az amerikai hatóságtól (FDA) a roundup rezisztens GMO-os szója, akkor a glifozát megengedett maradványérték a szójában 0,1 mg/ kg lehetett. Napjainkban ez a határérték Európában 20 mg/kg az Egyesült Államokban pedig 40 mg/kg, tehát 400 szorosára nőtt az az érték, amit a tudomány toxikusnak jelöl meg. Ez elfogadhatatlan.

Hála az alkotmányunknak, Magyarországon nem lehet GMO növényeket termelni, Európában egyre kevesebb GMO mentes ország van. Az Európai Unió szabadkereskedelme révén Magyarország is kb. 650 ezer tonna génkezelt, glifozátos szóját importál évente, mely többségében állati takarmányozásra, de élelmiszerekbe is kerül.

Három fő bűne van a glifozátnak:

  • Gátolja a Citokrom P450-es enzimcsalád működését, melynek nagyon sok és fontos feladata van szervezetünkben. Leginkább a májban kellene a káros anyagokat hatástalanítani. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a glifozát maga a sátán, mivel azt az enzim rendszerünket gátolja, ami le tudná bontani önmagát és a xenobiotikumokat (azokat az idegen anyagokat, ami a teremtés szerint nem létezett). Emiatt sérül a hormon szabályozás a szervezettben. Az aromatáz enzim felel a szervezetben a férfi nemi hormonnak a testosteronnak a női nemi hormonná az ösztogénné való átalakításáért. A glifozát gátolja az aromatáz enzim működését, egy másik nagy mennyiségben használt gyomírtószer az atrazin, pedig sokkolja az aromatáz enzimet. Az LMBTQ mozgalom lényegében a világ két legnagyobb mennyiségben felhasznált gyomírtószer következménye. A világ egy évben 1.2 millió tonna glifozát hatóanyagot és kb. 600 ezer tonna atrazin hatóanyagot használ fel. Kérdés a fiatal fejlődő szervezetet melyik xenobiotikum éri nagyobb hatással.
  • Bélbaktériumokat károsító hatásáról már írtam, a glifozát minden olyan mikrobát megöl, ami elő tudná állítani az esszenciális aromás aminosavakat, a fenilalanint és a triptofánt. Anthony Samsel és Stephanie Seneff munkája nyomán ismerhette meg a világ a glifozát széleskörű káros, a teremtés törvényeit gyilkoló hatását. Az akadályozott aromás aminosav termelés következménye a szerotonin és a dopamin hiány. A szerotonin hiányból adódik a legtöbb pszichikai betegség, Dopamin hiányból pedig a Parkinson kór. Ők tárták fel a glifozát és az autizmus közötti összefüggést is. De említhetném Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, táplálkozástudományi szakembert. Kisfiáról 3 éves korában állapították meg, hogy autista. Mivel a hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógyítási módszereket. A bélbaktériumokkal foglalkozva kisfiát kigyógyította az autizmusból, és megalapította, az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát.
  • A talajéletben óriási károkat okoz, ennek a következményeit még fel sem tudjuk mérni.

A közelmúltban egy Katolikus püspöki konferenciára is meghívták, hogy beszéljen a kenyérfogyasztás egészségügyi vonzatairól. Mitől ennyire fontos ez a téma?

100 évvel ezelőtt Magyarországon ötször annyi kenyeret ettek az emberek, mint ma, ráadásul a búza gluténtartalma akkor 30-40 %-al magasabb volt a mostaninál. Mégsem okozott senkinek egészségügyi problémákat. Vajon miért?

A tudomány ma nem igazán tud épkézláb választ adni az egyre növekvő glutén érzékenységre, étel intoleranciára, autoimmun betegségekre. Az autoimmun betegség elnevezés nem jó, akkor lenne „auto” ha önmaga ellen fordulna az immunrendszer, de nem erről van szó, a teremtés tökéletes, a „G” szoftverben nincs önmaga ellen fordulás. Napjainkban 50-szer gyakoribb az autoimmun betegség, mint 100 évvel ezelőtt. Az USA-ban kilenc nőből egy és tizenkét férfiből egy autoimmun beteg.

A megoldást a „mindennapi” kenyerünkben találtam meg. Azt feltételeztem, hogy az adalékos és a fermentált kovászos kenyér közötti különbség lehet a glutén érzékenység oka.

Az tudjuk, hogy az Isten igéje az a kovász, amely a Szentlékek megelevenítő ereje által képes az ember életében örök életre szóló változásokat végbe vinni. Ilyen hatalmas, változások mennek végbe a kenyérlisztben, ha azt kovászos módszerrel sütik. A kovász átjárja a tésztát, és az egész megkel tőle (Mt 13,33). Van rossz kovász is! Jézus pedig óvva intette a tanítványait a szadduceusok kovászától ( Mt 16,6.11). Heródes kovászától is óvta a tanítványait (Mk 8,15).

A búza növény az édesanya, a gyereke a búzaszem, minden anya védi a gyerekét, ezért vannak gyulladást okozó anyagok a búzaszemben, hogy az anya megvédje az egértől és a rovaroktól a búzaszemet, a gyerekeit. Nekünk megadta az Isten azt a tudást, azt a módszert, és ez a kovászolás, aminek a segítségével ezek a gyulladást okozó anyagok elbomlanak. A profitért eldobta az ipar ezt a tudást. Az idő pénz, a kovászos kenyér 10-12 óra alatt kel meg, az adalékos kenyér 20 perc alatt. A dagasztó gépnek az elektromos energia költsége óriási. Az ipar a profitért dolgozik!

A kovászos kenyérben a búzaliszt emészthetővé válik, mert a glutén, a lektin típusú fehérjék a fitátok és a búzacsíra agglutinin fehérje, és a lisztben lévő fermentálható cukrok (FODMAP) elbomlanak.

A gabonaipar profit érdek miatt elkövetet hazugsága, hogy a teljes kiőrlésű liszt az igazi, mert a kémiai (in vitro) vizsgálat során magasabb a beltartalma, ami igaz is, de az ember bélcsatornájában az „in vivo” elvek érvényesülnek. Egy lektin, glikoprotein emeli a liszt fehérje és szénhidrát tartalmát, de abba, a strukturában gyulladást okoz. A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a korpát is, ez különösen veszélyessé teszi, mert vagy gombatoxinnal terhelt, vagy gombaölőszerrel van tele. A búzaszemben a korpa alatt található az aleuron réteg, abban van a fitát nevű lektin, amely azon túl, hogy bélgyulladást okoz, ha nem megy keresztül a fermentáción, a benne lévő magas foszfor és egyéb makro- és mikroelem tartalom elvész, mert az ember bélcsatornájában nem termelődik fitáz enzim. A kovászban a gombák termelik a fitáz enzimet, így a kovászos kenyérben lévő fitát elbomlik, nincsen bélgyulladást okozó hatása, másik fontos szempont, hogy a makro- és mikroelemek fel tudnak szívódni. A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a csírát is. A csírában lévő búzacsíra agglutinin fehérje (WGA fehérje) az antigén az autoimmun Hashimoto pajzsmirigy alulműködéses betegségnek. A teljeskiőrlésű adalékos kenyérben lévő fermentálatlan glutén kialakítja a szivárgó bél szindrómát, itt a csira agglutinin fehérje az antigén. Az immunrendszer WGA fehérje ellen termel ellenanyagot, az pusztítja a thyreoglobulint, aminek a felületén képződik a pajzsmirigy hormon és elpusztítja a thyreoidea-peroxidáz enzimet is, aminek a segítségével képződik a T4 és a T3 hormon. Nagyon egyszerű a magyarázat, a WGA fehérje, a thyreoglobulin és a thyreoidea-peroxidáz enzim is glikoprotein, lektin típusú molekula, nagyon hasonlítanak egymásra, ez az autoimmunitás lényege, ezt a biológiában és az orvostudományban mimikrinek hívják. Összegezve elmondhatjuk, az egészséges kenyér a fehér kenyérlisztből készült kovászos kenyér, a legkevésbé egészséges a teljes kiőrlésű adalékos kenyér.

Sajnos a magyar és külföldi tudományos szakirodalomban nem találtam meg azokat a mikrobiológiai és biokémiai folyamatokat és összefüggéseket leírva. amelyek a kovászos kenyérben lejátszódnak, ezért lett ez úttörő munka. Ez írásos formában a Természetgyógyász Magazinban 2019 májusában jelent meg! Az álláspontom szerint az autoimmun betegségek szükséges feltétele, hogy létrejöjjön a szivárgó bél, vagy másképpen a lyukas bél szindróma. Az adalékos kenyérben, de az élesztős kenyérben sem bomlik el a glutén, a fermentálatlan kenyérben a glutén elindítja a bél falában a zonulin termelést, ami létrehozza a szivárgó belet. Hozzájárul, ha az adalékos kenyérben van lizin, akkor az elrontja a bélbolyhok keringését, a következmény, hogy nem tudnak kifejlődni a vékonybél hámsejtek, az enterociták. A szivárgó bél lehetőséget ad antigén hatású anyagoknak, hogy gyulladást és autoimmun folyamatokat indítson el a szervezetben. Ezek az antigén típusú molekulák a táplékokban lévő növényi lektinek (glikoproteinek), a nem faj azonos immunglobulinok, a tojásban lévő madár immunglobulin, a tehén, kecske, juh tejében lévő bétalaktoglobulinok. Ebből aztán különféle autoimmun betegségek jönnek létre: 1. típusú autoimmun cukorbetegség, sclerosis multiplex, bélgyulladások (Crohn-féle betegség, colitis), pajzsmirigy betegségek, reumatoid arthritsz, cöliákia, lupusz, stb.

Másik probléma tejjel az úgynevezett A1 (Holstein-fríz) típusú tehenek tejében lévő kazeinnel van. Az A2-es tejben (ősi szarvasmarha fajták) a kazein szerkezet megegyezik az anyatej kazein szerkezetével. Ezzel nincsen probléma. Az A1 fajták tejének eltérő kazein szerkezete miatt, a kazeinből az emésztés során beta-casomorfin7 képződik, ez komoly bélgyulladást okozó anyag, ez csökkenti le a táplálék transit idejét a bélben, magyarul álladó hasmenést gerjeszt.

Kovászos kenyér fogyasztásával elkerülhetők lennének ezek a betegségek?

Ha már kialakult az autoimmun állapot, akkor az én tapasztalatom szerint már kovászos kenyeret sem ehet a beteg. Egyáltalán ne egyen búzalisztet! Gondoljunk bele, ha a búzalisztben gombaölőszer van, akkor az képes megakadályozni a kovászban a gombák szabályos szaporodását. Sajnos napjainkban már nem tökéletes a fermentáció a lisztben.

Végezetül egy Jakab apostol leveléből származó idézetet szeretnék leírni:

Jakab 5: 16
“Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.”

Sajnos lassan haladuk a bűneink megvallásával:

60 éves vegyszeres mezőgazdaság: atrazin, 2,4 dichlorphenoxyacetate, kitin szintézis gátló gombaölő- és rovarölőszerek,

26 éves GMO mezőgazdaság, glyphosate, Bt toxin, Szabadaminosavak, lizin, treonin, triptofán,

30 éve adalékos kenyér, pálmaolaj, fruktóz, iparilag előállított tej,

messze még a gyógyulás.

ez az írás a kérdező Megyeri József és a válaszoló Mester Károly könyörgése!

Visszalépés...

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét, erre példa lehet az Ön által előnyben részesített nyelv vagy a régió, amelyben tartózkodik.

Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai sütik segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.

A marketingsütiket a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára, valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat a tartalmakat közzétevő és a harmadik fél hirdetők számára.